Kultur och idéhistoria

Här är min skiss om Monica Zetterlund. Tove ska få läsa. Funderar på att lägga till någon rad om hennes ryggproblem och hur hon avled. Ja, Monica alltså. I morgon ska vi spela in resten av filmen med boxningshandskar, trumpet och trombon...


Monica Zetterlund

En av våra största svenska stoltheter inom jazzen är sångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlund.Bild på henne Monica föddes 1937 i Värmland och började lyssna på jazz redan som ung flicka.docka med bandspelarebrevid? Hennes idoler var bland andra Bille Holiday, Ella Fitzgerald och Sarah Vaughn. Bilder på dem?När hon var 15 år behövde hennes pappa en vokalissa i sitt band och då fick Monica för första gången följa med ut och sjunga.Jag står och sjunger? När Monica gått klart folkskolan började hon jobba som växeltelefonist på Televerket.Svara i telefon? Hon deltog samtidigt i en del sångtävlingar och talangjakter och när hon var 20 år gammal gjorde hon TV-debut med Id Glindemans storband och fick sedan följa med dem till Köpenhamn. danmark nåt, flagga?Tyvärr fick hon ganska dåligt betalt till en början vänder ut o in på fickorna eller plånkan, tomt och för att bättra på i plånkan extraknäckte Monica som hattmodell. på med en hatt, elegans och ev en fotograf
Men 1958 kom debutskivan som spelats in i Köpenhamn. Den hette "Swedish sensation" och Monicas karriär var igång.Visa bild på skivan De kommande två åren åkte hon omkring och spelade i folkparkerna och på olika jazzklubbar. Hon var även i USA ett par vändor för några inspelningar och TV-sändningar. Under 60-talet jobbade hon mycket med revy och cabaréer olika roller? tillsammans med Hasse O Tage och Beppe Wolgers. Hon medverkade också i melodifestivalen. bild på det året?
 
walz... strtar!1964 spelade Monica in LP:n "Waltz for Debby" tillsammans med den amerikanska pianisten Bill Evans och hans trio. Denna LP kom att bli Monicas personliga favorit och många jazzmusiker menar också på att detta är hennes absolut bästa inspelning. På svenska hette låten "monicas vals" och den svenska texten är skriven av Beppe Wolgers. 
Att angöra strtar! Monica jobbade också mycket som skådespelerska i film. Samtidigt som färg-TV:n äntligen invaderade Sverige från svartvitt till färg gjorde Monica rollen som Berit i filmen "Att angöra en brygga". Låten med samma namn blev mycket populär i Monicas tappning. Monica sjöng för övrigt mycket på svenska och då särskilt jazzstandards som översatts av duktiga, svenska diktare. Hon bevisade att svenska fungerar utmärkt även i jazzsammanhang.
 
Sakta vi går startar!En av Monicas mest kända inspelningar är med låten "Sakta vi går genom stan" som är en svensk version av låten "Walking my baby back home". Under sin livstid har hon vunnit en rad priser, bland annat Guldbagge, Guldmask och Cornelis Wreeswijk-stipendiet. hon har beskrivits som "ett lingonris satt i coktailglas" utav Tage Danielsson och det tycker vi är en mycket fin beskrivning på sångerskan som gav svensk jazz ett ansikte!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0